środa, 28 marca 2012

Chiny szansą na rozwój eksportu polskiego mięsa



27 marca 2012 r., odbyło się Forum Branży Mięsnej, na którym spotkało się 150 producentów mięs, firm zajmujących się przetwórstwem mięsnym, przedstawicieli branżowych stowarzyszeń oraz agencji proeksportowych. Forum było idealną okazją do poszerzenia informacji na temat możliwości inwestycyjnych w Chinach oraz przybliżenia szans i ewentualnych zagrożeń dla branży mięsnej, które wynikają z wejścia na nowy rynek zbytu. Głównym celem forum było zwiększenie współpracy gospodarczej między Polską, a Chinami w zakresie eksportu polskiego mięsa.

Spotkanie to pomogło uczestnikom w zapoznaniu się z jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się regionów świata. Kolejne spotkanie dla branży mięsnej zostało zapowiedziane przez organizatorów Forum, OpenLinks oraz China Central Europe Business Forum na 18 sierpnia br. podczas HKTDC Food Expo w Hong Kongu.

Choć polski eksport żywności rośnie w szybkim tempie, to odległe kierunki, takie jak Chiny, są pomijane przez polskich przedsiębiorców. Aż 77 procent polskiej żywności trafia do krajów Unii Europejskiej z rynkiem ponad 500 mln mieszkańców, zaś do Chin, w których mieszka ponad 1,3 mld osób, wysyłamy jedynie bardzo niewielkie ilości naszych produktów. Dzięki niższym kosztom produkcji i kursu euro, Polska posiada dobre warunki do inwestowania na tamtejszym rynku. Istnieje potrzeba ekspansji polskich produktów na rynek chiński, dzięki czemu firmy te będą mogły się rozwijać.

W czasie spotkanie wielu prelegentów podkreślało, że nadchodzący rok może przynieść sporą rewolucję w eksporcie polskiego mięsa. Szansą na rozwój tej branży może być zdobycie największego na świecie rynku mięsa, jakim są Chiny. Obecnie eksportować do tego kraju mogą jedynie zakłady drobiarskie, ale w najbliższym czasie również wieprzowinę będzie można wysyłać do Państwa Środka. Chińczycy coraz bardziej doceniają również inne rodzaje mięs np. indyka i cielęcinę a smak polskich wędlin również odpowiada ich gustom kulinarnym. Korzyści z wejścia na chiński rynek są bardzo duże, bo to przede wszystkim gigantyczny rynek konsumpcyjny.

Podczas Forum Branży Mięsnej wystąpili m.in.:
  • Andrzej Butra, Vice-Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP,
  • Sun Yuxi – Ambasador Chińskiej Republiki Ludowej w Warszawie,
  • Stanisław Leśniewski z Departamentu Promocji i Współpracy Dwustronnej w Ministerstwie Gospodarki RP,
  • Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii, który omówił aktualne wymagania weterynaryjne konieczne do uzyskania uprawnień eksportowych do Chin.
Uczestnicy tego wydarzenia zapoznali się z możliwościami eksportu polskiego mięsa do Chin. Andrzej Puta, Dyrektor Departamentu Finansowania Handlu HSBC Bank Polska S.A., omówił kwestie rozliczania transakcji handlowych w chińskiej walucie - juanie, natomiast Barbara Plotzke, Dyrektor ds. Sprzedaży w Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych S.A., przedstawiła rodzaje zabezpieczeń transakcji eksportowych na rynek chiński. Rola i model gwarancji handlowych była z kolei głównym tematem wystąpienia Magdaleny Zdrojkowskiej, menadżer produktu w Departamencie Faktoringu i Finansowania Strukturalnego w Raiffeisen Bank Polska S.A. Podczas tego wydarzenia prelekcję wygłosił również David Roe z Invest Hong Kong, organizacji wspierającej rozwój inwestycji zagranicznych w Hongkongu, a także Antoni Roszczuk z China Central Europe Business Forum, który przedstawił uczestnikom model wejścia na chiński rynek. Prawne kwestie wejścia na chiński rynek omówił Jan Holthuis, HIL International Lawyers & Advisers, który w Polsce współpracuje z kancelarią prawną Kalwas i Wspólnicy.

Spotkanie zakończyło się dyskusją ekspertów na temat możliwościach osiągnięcia sukcesu na rynku chińskim. W rozmowie wzięli udział prezesi stowarzyszeń i izb branżowych m.in.: Krajowej Rady Drobiarstwa, Związku Polskiego Mięsa, Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego i Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Dołączyli do nich: Maciej Piskorski, Dyrektor Departamentu Finansowania Agrobiznesu w Banku BGŻ, dr Zdzisław Góralczyk, były Ambasador Polski w Chińskiej Republice Ludowej oraz Maciej Wilk, prezes polskiego oddziału Hong Kong Trade Development Council. Na koniec spotkania, Antoni Roszczuk w imieniu organizatorów Forum – OpenLinks oraz China Central Europe Business Forum zaprosił uczestników forum do wzięcia udziału w Polish Meat Forum, które będzie organizowane podczas HKTDC Food Expo, 18 sierpnia br. w Hong Kongu.


Partnerami merytorycznym Forum zostali HSBC Bank Polska S.A. oraz KUKE S.A. Partnerem tego wydarzenia byli również Raiffeisen Bank Polska S.A., Bank BGŻ oraz Kancelaria Radców Prawnych Kalwas i Wspólnicy. Organizatorami Forum byli China Central Europe Business Forum oraz OpenLinks.

Więcej na: www.forumbm2012.pl